clip_3941644E4E76524F51356859-LS.20160121090748-4f289a40a93a32a4ade7476e2e81cebb

Onderzoek: Leon Groeneweg niet verdronken

Leon Groeneweg is waarschijnlijk niet verdronken, maar was al dood toen hij in het water terechtkwam. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek dat is ingezien door Hart van Nederland. Volgens het OM was Leon verdronken, maar de familie geloof die lezing niet.

Op zondag 15 juni 2008 wordt het levenloze lichaam van Leon Groeneweg gevonden in het Brielse Meer bij Oostvoorne. Het Openbaar Ministerie concludeert dat de 19-jarige Schiedammer is verdronken en er dus geen sprake is van een misdrijf.

Forensisch patholoog Frank van de Goot heeft uitgezocht of Leon nog in leven was toen in het water terechtkwam. “De belangrijkste conclusie is dat Leon vermoedelijk dood was”, vertelt Job Knoester, advocaat van Leons familie. “Dan is de volgende vraag of het dan nog wel een ongeval was. Het lijkt dus eerder moord te zijn.”


‘Ik snijd je kankerkeel door’

– leider jeugdbende tegen Leon


De ouders van Leon, Ap en Marijke Harkema, trekken sinds het begin de conclusie van het OM al in twijfel. Hun zoon was betrokken bij een beruchte jeugdbende in Zuid-Holland, een bende die zich volgens politierapporten bezighield met drugshandel, bedreigingen en mogelijk ook met overvallen, inbraken en zelfs groepsverkrachtingen.

Leon probeerde los te komen uit die bende toen hij hoorde dat zijn vriend Tariq Chatta mogelijk om het leven was gebracht door deze bende. Toen hij zei dat hij weg wilde, kreeg hij doodsbedreigingen vanuit de bende. Zo kreeg hij een berichtje van de bendeleider met de tekst: “Ik snijd je kankerkeel door”.


‘Dossier geeft aanleiding voor nieuw onderzoek’

– advocaat Job Knoester


Op de dag dag Leon zich bij de Schiedamse recherche zou melden om een verklaring af te leggen, was hij opeens spoorloos verdwenen. Een paar dagen later werd zijn lichaam gevonden. En net als Tareq een jaar eerder, is Leon door verdrinking om het leven gekomen.


Bericht gaat verder onder de video:

Video Leon Groeneweg


Sindsdien is er al jarenlang een conflict gaande tussen de familie van Leon en het Openbaar Ministerie, dat bij haar conclusies blijft. De strijd liep hoog op en eindigde zelfs bij de Landelijke Reflectiekamer van justitie. Ook daar werd geconcludeerd dat het OM van het onderzoek juist. “Dat onderzoek was niet objectief. Kennelijk wil het OM de beerput aan fouten door de politie gesloten houden”, reageerde Knoester toen boos.

Knoester hoopt nu dat er alsnog een grondig justitieel onderzoek wordt gedaan naar een misdrijf. “Wat we zien in het dossier geeft aanleiding om te denken dat sprake is van moord, niet van een ongeluk”, vertelt hij. “Dat moet onderzocht worden. Als dan blijkt dat er geen andere conclusie mogelijk is dan dat het een ongeluk, dan is er in ieder geval duidelijkheid.”