Opgraving-Leon-Groeneweg

Rouw kan beginnen nu Leon is opgegraven

SCHIEDAM : Eerder deze week is in diepste geheim stoffelijk overschot van Schiedammer Leon Groeneweg opgegraven. Het lichaam wordt onderzocht door forensisch patholoog Frank v/d Goot . ruime 7 jaar nadat hun 19 jarige zoon om het leven kwam, hopen zijn ouders antwoord te krijgen op vragen die al zo lang aan hen knagen  Was het een ongeluk of moord.

 

DOOR SANDER SONNEMANS

 

Al die jaren moesten Marijke en Ap maar aannemen dat het daadwerkelijk Leon was die in juni 2008 werd begraven. Daar twijfelden ze aan door details uit het sectie rapport die niet op Leon lijken te staan.

“Nu door Frank v/d Goot is vast gesteld  dat daar geen twijfel over bestaat, kunnen we eindelijk aan het rouwproces beginnen”

Zegt Marijke geëmotioneerd.”Het is een verlossing. Maar vragen hadden we nog steeds .”

Marijke en Ap lieten zich ruime 7 jaar geleden aanpraten dat ze Leon hoefden te identificeren. “We waren toen emotioneel niet in staat daar tegen in te gaan.

De opgraving kunnen ze niet aan. Wel leggen ze om 7.00 uur nog een keer bloemen op Leons graf. Een uur later gaat F. v/d Goots team in het donker aan het werk. Als de grafmachines de eerste hap uit de grond neemt, duikt vanuit de duisternis een roodborstje op. Het brutale vogeltje komt steeds opnieuw terug.

clip_3941644E4E76524F51356859-LS.20160121090748-4f289a40a93a32a4ade7476e2e81cebb

 

ER WORDT TE SNEL EEN DOODSOORZAAK GEGEVEN.

HET IS EEN BENDE

“ We hebben een potten kijker “

Zegt een van de deskundigen . Leon blijkt begraven in een lijkzak. Pas in het mortuarium wordt duidelijk  in welke staat zijn stoffelijk overschot verkeert.

Leon werd in juni 2008 gevonden in het Brielse meer, daags nadat door de politie vanuit de lucht en met een heli gezocht en konden niets vinden. Leon was 10 dagen vermist en verborgen in een bunker volgens een getuige.

Leon had zijn moeder toevertrouwd uit zijn steeds crimineler wordende vriendengroep te willen stappen. Zijn ouders hebben informatie dat hij destijds is gedrogeerd en vanuit Schiedam is meegenomen naar de camping bij het meer waar de jongens regelmatig vertoefden.

De vrienden zijn gehoord, maar nooit als verdachten aangemerkt.

“Wat je hoopt is dat nu meer over de doodsoorzaak  kan worden gezegd”

 

Advocaat Job Knoester die de familie van Leon bijstaat zegt:

 

“Nu maar hopen dat kan worden vastgesteld dat sprake is geweest van een misdrijf of toch niet. In elke geval wil je gevoel hebben dat er alles aan is gedaan om de waarheid boven tafel te krijgen.

Zijn er aanwijzingen voor een misdrijf?

Dan zal een onafhankelijk onderzoek moeten worden gedaan. Gebeurd dat niet, dan stappen we naar de rechter.”

 

In 2014 hield de Landelijk Reflectiekamer (LRK) op verzoek van advocaat Knoester het onderzoek tegen het licht. Ook doe stelde vast dat van een misdrijf geen sprake was. Desondanks werd geadviseerd het rapport en door Leon ouders ingeschakelde deskundige nader te bekijken, vooral  omdat hij een andere medische voorgeschiedenis van Leon schetste dan bekend was.

Het Openbare Ministerie  (OM) heeft Knoester te kennen gegeven dat dat onderzoek nog in volle gang is. “Maar dat wordt nu al 2 jaar gezet” zegt Knoester ontstemd.

 

 

DASCHA

 

Patholoog v/d Goot deed onlangs nog onderzoek naar de doodsoorzaak van de 16 jarige Dascha Graafsma uit Hilversum, nadat door de politie was aangenomen dat ze zelfmoord had gepleegd.

 

EEN VEEL TE SNEL CONCLUSIE,

 

stelt v/d Goot “Ik probeer al jaren aan te kaarten dat in Nederland veel te makkelijk een doodsoorzaak wordt aangewezen.

Per jaar wordt op de 150.000 overlijdensgevallen slechts circa 300 keer gerechtelijk sectie verricht.