Leon

Fouten in moordonderzoek Groeneweg

Fouten in moordonderzoek

Huisarts: Proces-verbaal identificatie Leon Groeneweg klopt niet

Schiedam: In het onderzoek naar de raadselachtig dood Schiedammer Leon Groeneweg (19) zijn fouten gemaakt in het proces-verbaal dat werd opgemaakt nadat de jongen was geïdentificeerd. Dat zegt zijn huisarts.

Sander Sonnemans AD.

De medicus is tot die conclusie gekomen nadat de ouders van Leon burgemeester- Cor Lamers van Schiedam  toestemming hadden gevraagd op te mogen laten graven voor het doen van sectie op het stoffelijke overschot. Lamers kwam tot die beslissing nadat hoofdofficier van justitie Marc Nimwegen had aangegeven geen bezwaar te hebben tegen de opgraving van Leon.

 

Leon verdween in juni 2008 en werd 10 dagen later onder verdachte omstandigheden dood gevonden in het Brielse meer. Politie en justitie houden het erop hij door een noodlottig ongeval is verdronken. Leons ouders zijn ervan overtuigd dat hij is vermoord omdat hij uit zijn vriendengroep wilde stappen omdat die steeds crimineler werd.

 

De politie heeft die signalen altijd genegeerd” zegt Marijke, Leons moeder.

 

Toen de arts in verband met het verzoek tot opgraving van het stoffelijk overschot het gewraakte proces-verbaal onder ogen kreeg, ontdekte hij dat het een aantal onjuistheden bevat. Voor de arts was dat de reden het openbaar ministerie (OM) te verzoeken het proces-verbaal te corrigeren en de nieuwe versie toe te zenden aan alle partijen die het onjuist proces-verbaal hadden gekregen.

Mocht dat niet meer lukken dan moest het proces-verbaal worden vernietigd. ,,Een van de onjuistheden is dat Leon mij veelvuldig zou hebben geconsulteerd vanwege diens diabetes.

Dat is pertinent onzin. Ik zou ook hebben verklaard dat Leon uit zijn vriendengroep wilde stappen maar dat niet kon omdat zijn vriendin ook tot die groep behoorde. Klopt niet. Hij wilde uit die groep omdat hij bang voor de anderen was. Daarnaast heb ik aangegeven dat ik Leon beïnvloedbaar vond, maar dat staat dan weer niet in het proces verbaal.”

Het steekt de huisarts dat hij het proces-verbaal tot voor kort nooit heeft gezien en ook niet heeft ondertekend. ,,Ik ben destijds uitgenodigd om Leon te identificeren en heb daarna een informeel gesprek gehad met de rechercheur die daarbij was. Alles wat ik zeg “off the record”, heb ik aangegeven. Maar een deel van dat gesprek in het proces-verbaal. Dat is onfatsoenlijk. Het is stuitend dat ik daar niet over ben ingelicht. Ik was er alleen voor identificatie. Het vreemde is ook dat ik pas jaren na de dood van Leon ben benaderd om als getuige te worden verhoord. En dit, zo heb ik althans begrepen, nadat de politie hierop moest worden gewezen door de nabestaanden.

 

ONDERZOEK

 

Het pijnlijke van de situatie is dat het onvolledige en onjuist proces-verbaal mogelijk onderdeel is geweest van de beoordeling van het politieonderzoek, waar door Leons moeder bij het OM om is gevraagd en ook is uitgevoerd. Dat bevestigt wat mij betreft overduidelijk dat er nieuw onderzoek moet worden gedaan, zegt de Haagse advocaat Job Knoester, die Leons ouders bijstaat.

…Je mag je afvragen of dit de enige fout is, die de afgelopen jaren in het onderzoek is gemaakt.

In tussen wacht de huisarts no op een reactie van het OM. De betreffende officier van justitie zou de arts afgelopen week informeren over zijn standpunt met betrekking tot het verzoek tot vernietiging van het proces-verbaal én het krijgen van excuus van de betrokkenen rechercheur. Het OM liet gisteravond weten dat de arts door  de officier van justitie is uitgenodigd voor een gesprek.

 

De huisarts wenst met het oog op zijn privacy niet zijn naam in dit artikel te worden genoemd.