Ard-van-der-Steur

Drie zaken die een commissie rechtvaardigen

 

Minister van der Steur krijgt een brief van nabestaande die vragen om een commissie die onopgeloste moord-zaken tegen het licht houd. 

 

 

DRIE  ZAKEN  DIE  EEN

COMMISSIE RECHTVAARDIGEN

Zaak Marianne Vaatstra.

Bauke Vaatstra, vader van de verkrachte omgebrachte tiener. Marianne is een groot voorstander van een onafhankelijke toet-

Singcommissie voor vastgelopen moordonderzoeken. ,,Ik wou dat die er was geweest voor ons. Ik liep bij politie en justitie jarenlang tegen een muur op, als ik om nieuw onderzoek naar de moord op mijn dochter vroeg”

Kort nadat Marianne ’s lichaam in mei 1999in een weiland bij Venklooster werd gevonden, kwam de politie al tot de slotsom dat de dader in de directe omgeving moest wonen.

Maar een DNA-bevolkings onderzoek onder alle mannen in een straal van enkele kilometers rondom de moordplek hield het Openbare Ministerie jarenlang tegen.

Bauke Vaatstra bleef strijden en vroeg voortdurend aandacht voor het ondermaatse recherche-

onderzoek en het feit dat alleen grootschalige DNA-onderzoek kwam alsnog in 2012, dertien jaar

later, van de grond. Met resultaat. Marianne bleek te zijn vermoord door broer Jasper  S. Die op steenworp afstand van het plaats delict woonde.

 

 

Zaak Leon Groeneweg.

Ook de ouders van de vermoorde Schiedamse jongen Leon Groeneweg (19) staan al jaren met lege handen en zouden niets liever willen dan een oordeel van onafhankelijke experts in het vastgelopen onderzoek naar de dood van hun zoon..

Leon verdween in juni 2008 spoorloos, toen hij op het punt stond om bij de recherche een boekje open te doen over een jeugdbende waar hij uit was gestapt en door werd bedreigd. Enkele dagen later dreef zijn stoffelijk overschot in het Brielse Meer bij Oostvoorne.

Ondanks veel aanwijzingen voor een misdrijf deed de politie Leons overlijden af als een verdrinkings-ongeval. Deze krant spoorde een belangrijke getuige op. De kennis van Leon verklaarde dat de bende de jongen gedrogeerd en onder water hield tot hij was verdronken.

Een reflectiekamer van het OM  nam het gebrekkige politiedossier

vervolgens alsnog onder de loep. Op nieuw liet justitie weten dat

Leon niet is omgebracht . Maar wie er in die reflectiekamer zaten

en hoe dit instituut tot die slotsom kwam. Wil justitie niet kwijt.

 

 

Den Haag.

Nabestaanden van moordslachtoffers dringen

Bij justitie aan op de komst van een onaf-

Hankelijke commissie die onopgeloste moord-

dossiers tegen het licht gaat houden.

 

Familieleden van tien omgebrachte of onder verdachte omstandigheden Verdwenen slachtoffers hebben vandaag aan minister Van der Steur van veiligheid en justitie een open brief verzonden.

Ze stellen dat er bij twijfel aan de kwaliteit van eerder rechercheonderzoek naar zulke ernstige misdrijven geen enkele mogelijkheid is voor nabestaanden om in vloed uit te oefenen. Zij pleiten daarom voor een oordeel door onafhankelijke experts.

Onder de ondertekenaars van de door advocaat Job Knoester samengesteld brief zijn ook Bauke Vaatstra van het omgebrachte meisje Marianne Vaatstra (16) uit zwaagwesteinde, en de ouders van Leon Groeneweg (19) uit Schiedam.

 

A L L E E N.

,,De overheid doet alsof er meer oog is voor de belangen en rechten van nabestaanden”, Al dus Job Knoester die de tien families bijstaat. Maar in werkelijkheid hebben deze mensen nog altijd geen daadwerkelijke stem in een afgesloten of nog te verrichten politieonderzoek. Zij staan helemaal alleen voor.

Bij veel onopgeloste moordzaken, alarmerende, maar onvoldoende onderzochte vermissingen of als ongeluk of zelfmoord wegwimpelend levensdelicten hebben familieleden de grootste moeite om op de plank belande onderzoekdossiers van de recherche in handen te krijgen .

,,Politie en Justitie staan de dossiers zelden vrijwillig af. Omdat men bang is dat eerdere fouten door rechercheurs of forensisch experts worden ontdekt”, vervolgt de advocaat.   

 

Wie een vastgelopen moordonderzoek heropend wil krijgen, stuit bij de overheid bovendien vrijwel zonder uitzondering op grote weerstand. Knoester: ,, En als er onder druk van een uitspraak door de rechter toch een nieuw onderzoek komt door een cold case team van de politie of een zogeheten landelijke reflectiekamer van het Openbare Ministerie, dan ervaren familieleden vrijwel altijd dat er sprake is van onvoldoende onafhankelijkheid.

 

B L U N D E R S

De raadsman en zijn cliënten vermoeden dat de opsporingsdiensten bij heropening allesbehalve voluit gaan. ,,Een tweede, nieuw onderzoek is eveneens vaak gedoemd te mislukken omdat de eerdere blunders dan aan de oppervlakte komen.

We hebben dat inmiddels in diverse moordzaken gezien.

Gepleit wordt voor een onafhankelijke instituut dat bestaat uit voormalige officieren van justitie, oud-rechercheurs, forensische deskundigen en advocaten die oude moord-en verdwijningdossiers opnieuw beoordelen op heropening.

Knoester: ,,Vervolgens zouden de experts niet alleen advies, maar ook aanwijzingen bij nieuw onderzoek moeten kunnen geven. Deze werkwijze is vergelijkbaar met wat de adviescommissie Afgesloten Strafzaken  doet bij aanvragen van veroordeelden voor herziening van hun zaak. Het is goed dat zij die mogelijkheid krijgen, maar ook nabestaanden hebben recht op zo’n loket. 

 

 

 

Minister Van der Steur krijgt

een brief waarin nabestaanden

vragen om een Commissie die

onopgeloste moordzaken

Tegen het licht houdt.

Marijke Harkema leeft al zeven jaar in wanhoop. Ze weet zeker dat haar zoon Leon (19) is vermoord, maar de zaak is nooit opgelost. “Ik kan na al die jaren niet rusten omdat de politie zo heeft geblunderd.”

Om eindelijk die rust te kunnen vinden, gaat Marijke samen met een groep nabestaanden van moordslachtoffers een onafhankelijke commissie oprichten. Die commissie gaat dossiers van onopgeloste zaken onder de loep nemen.

“Die commissie moet de zaak van onze Leon van begin af aan onderzoeken. Dat is hard nodig omdat de politie zo ontzettend heeft geblunderd”, licht Marijke toe. “Bij dat nieuwe onderzoek moeten alle getuigen en familieleden worden gehoord zodat degene die verantwoordelijk is voor de dood van mijn zoon eindelijk achter slot en grendel komt .”

 

“Leon was opgejaagd wild, omdat hij wilde niets te maken hebben met de

jeugdbende ”

 

Ondiepe plas  Het is nu ruim zeven jaar geleden dat de Schiedamse Leon dood werd gevonden in het Brielse Meer. Hij lag in het ondiepe water, Politie en justitie hebben altijd volgehouden dat zijn dood geen misdaad was, maar een noodlottig ongeluk. Totale onzin, beweert Marijke. “Mijn zoon is vermoord, dat weet ik zeker.”

 

Opgejaagd wild” Leon was opgejaagd wild, omdat hij niets te maken wilde hebben met de jeugdbende waar hij in zat”, vertelt Marijke. De leden van die bende gebruikten veel drugs en alcohol. Harddrugs is de normaalste zaak van de wereld.

Marijke: “Mijn zoon stond op het punt, om bij de recherche een boekje open te doen over de moord op Tariq en de activiteiten van de jeugdbende. zijn vriend Tariq heeft het ook een aantal keren opgenomen voor Leon. Later werd Tariq op 14 januari 2007 dood in het ondiepe water gevonden in Schiedam. Zijn benen waren vastgebonden met zijn jas. Ook van hem concludeerde de politie dat hij was verdronken.”Noodlottig ongeluk” Nooit is er een sectie verricht op het lichaam van Tariq.

 

Gedrogeerd en gekneveld Volgens Marijke is het schokkend wat er met haar zoon is gebeurd. “Uit de rapporten blijkt dat Leon die bewuste avond uit de kroeg is ontvoerd. Ze hebben hem gedrogeerd en gekneveld en daarna meegenomen naar een camping bij het Brielse Meer, waar hij later door een medewerker van de politie is gevonden.

Volgens Marijke heeft politie blunder op blunder gemaakt. “Getuigen zijn nooit goed gehoord. Ze hebben nooit naar onze verhalen geluisterd. Leon werd al maanden bedreigd door de bende. Toen zijn vriend Tariq dood werd gevonden, zei hij tegen ons: mam, ik ben de volgende. Maar de signalen zijn allemaal genegeerd door de politie.”

Nadat Leon werd gevonden in de ondiepe plas, mocht Marijke haar zoon niet meer zien. “De kist was hermetisch afgesloten. Hij was zo verminkt dat we hem niet meer mochten zien. Maar hoe kun je afscheid nemen van je kind, als je hem nooit meer mag zien? Ik twijfel nog altijd of Leon wel echt is gevonden.”

“Je kunt niet rouwen als de daders niet zijn gestraft”

 

Onderste steen boven  Marijke hoopt dat door de nieuwe commissie eindelijk de onderste steen boven komt. Er is al toestemming van de burgemeester van Schiedam om het graf van Leon te openen.  Dat is goed nieuws, al moet de familie nog 15.000 euro bij elkaar zien te krijgen voor het onderzoek. Het forensisch team dat het onderzoek gaat doen, heeft Marijke al samengesteld.

“Ik krijg dan eindelijk de bevestiging dat Leon in het graf ligt. Nu is er nog altijd die twijfel. En ik hoop dat er sporen op zijn lichaam worden gevonden die uitwijzen dat hij is vermoord.”

Voor die tijd kan ze niet rusten. “Je kunt niet rouwen als de daders niet zijn gestraft. Ik ben het aan Leon verplicht dat de onderste steen boven komt en de daders achter de tralies komen.”

Voor meer informatie: Onderste-steen.nl

Bron : Telegraaf krant