Ap en Marijke Harkema vinden het goed dat eindelijk eens onderzoek wordt gedaan naar de manier van werken van justitiële instanties als het Openbaar Ministerie (OM). Ze vinden het wel onbegrijpelijk dat bij de dood van een bekende oud-politica wel een onderzoek wordt ingesteld, maar dat niemand thuis gaf toen ze een onderzoek wilden vanwege de dood van hun zoon Leon Groeneweg.

De 19-jarige Leon zit verstrikt in een jeugdbende van zijn neef. Hij overweegt al een tijdje om naar de politie te stappen. Als in juni 2008 een van Leons beste vrienden dood in een sloot worden gevonden is voor hem de maat vol. Hij besluit naar de politie te stappen. Op diezelfde dag verdwijnt hij spoorloos, zijn ontzielde lichaam wordt tien dagen later gevonden bij het Brielse Meer bij Oostvoorne.

Bij het onderzoek naar de dood, concludeert de politie al snel dat Leon is verdronken. Veel mensen twijfelen aan deze conclusie, maar het onderzoek wordt toch gesloten. Bijna twee jaar later wordt het onderzoek heropend als uit verschillende ooggetuigen zeggen een jeugdbende gezien te hebben bij het meer. Ondertussen moeten Ap en Marijke onderduiken omdat ze worden geterroriseerd door de jeugdbende. Toch sluit justitie het onderzoek weer snel met de conclusie dat het om een noodlottig ongeval gaat.

Hongerstaking

De familie vraagt in april 2013 om inzage in het politiedossier, zodat ze zelf onderzoek kunnen laten doen naar de dood van Leon. Marijke ziet uiteindelijk in 2014 geen andere optie meer dan een hongerstaking. Ze hoopt dat het OM haar hierdoor serieus gaat nemen. “Ik wil grondige naspeuringen door een team uit een andere politieregio. Verder eis ik dat we het hele dossier te zien krijgen”, vertelt ze tegen Hart van Nederland.

Twee weken later gaat het OM overstag en besluit de zaak opnieuw te bekijken. Een maand later, op 10 maart 2014, komt een tussentijdse rapportage uit. Het OM ziet totaal geen aanwijzingen voor een misdrijf. “Boos is nog zwak uitgedrukt, maar ik blijf strijdbaar. We stappen over op Plan B en als het moet daarna op Plan C en D”, reageert Marijke, die haar vertrouwen in justitie hierdoor volledig is verloren.

Sectie

Na zever jaar strijden lukt het in april van dit jaar eindelijk om iets concreets voor elkaar te krijgen. De burgemeester van Schiedam geeft toestemming om het lichaam van Leon op te graven zodat alsnog sectie op zijn lichaam kan worden verricht. Een onafhankelijk patholoog anatoom gaat de sectie uitvoeren.

Ap en Marijke vinden het onbegrijpelijk dat ze zich in de raarste bochten moeten wringen om een onderzoek af te dwingen, terwijl bij een moord op een politicus wel opeens alles uit de kast wordt getrokken.