korps

Telegraaf 22/06/2015 Positie korpschef in geding door vernietigend rapport / Politie missers bij dood Borst

Bilthoven . De nationale politie, maar ook andere hulpinstanties en het Om vrezen de gevolgen van een snoeihard rapport over het overlijden van D66-politica Els Borst.

Het onderzoek wordt pas donderdag openbaar, maar bronnen van de Telegraaf stellen dat het rapport vernietigend is voor vooral de politie.                                      De conclusie zijn zo hard dat intern wordt gevreesd voor de positie van korpschef Bouman. De hoogste baas van de Nationale politie ligt al onder vuur vanwege een haperende reorganisatie en een conflict met zijn personeel, dat het vertrouwen in de politiebaas opgezegde. Het falen van zijn korps rond de zaak Borst kan Bouman verder in de problemen brengen .

PANIEK

Moordenaar Bart van U. (39) meld zich twee weken voor de moord op oudminister Borst in paniek bij het hoofd bureau van politie in Rotterdam. Hij zou volgens het onderzoek rapport om hulp hebben gevraagd,” anders gaat het niet goed”.

Van U melde zich vele malen bij politie bureau en gevangenissen met een smeekbede om te worden vastgezet. Ondanks een openstaande celstraf gebeurde dat niet. Ook niet toen de verwarde man op 25 januari 2014 bij politiebureau Doelwater in Rotterdam op de stoep stond. De crisisdienst bekeek hem nog wel, maar liet hem gaan.

“RAPPORT  NOG  VOOR  RECES  BESPREKEN”

SPANNING  IN KAMER OVER RAPPORT.

Bilthoven . vier dagen na dit incident, was hoogstwaarschijnlijk  van U. de verwarde man die bij ELS BORST aanbelde en vroeg naar adressen van oud-premiers Wim Kok en Jan Peter Balkenende.                                                                                                                                                                                                                     De D66-coryfee zei dat ze die niet had. Op 10 februari werd Borst dood  gevonden in haar huis in Bilthoven. Ze bleek twee dagen eerder om het leven te zijn gebracht. Van U. kwam pas in beeld als verdacht in het onderzoek naar de dood van Borst, toen hij bij hem DNA werd afgenomen na de moord op zijn zus Lois (43)afgelopen januari. Een onafhankelijke commissie onderzocht wat er de afgelopen jaren rondom Bart van U. is gebeurd.                                                                       De commissievoorzitter is Rein Jan Hoekstra (oud informateur, oud-staatsraad en lid van het college van toezicht van de advocatuur). De overige leden zijn Leo de Wit (oud -hoofdofficier en voorzitter van de RSJ, oftewel de raad voor strafrechtstoepassing en jeugdbescherming), Eppo van Hoorn (oud-korpschef regio Brabant-Noord) en Rembrandt Zuijderhoudt(Psychiater en lid van de beleidsadviesraad van KNMG).

VERBIJSTERD

Ook aan het binnenhof houdt men de adem in over het naar verwachting keiharde rapport dat uitkomt over de moord op Els Borst. Meerdere partijen is achter de schermen inmiddels duidelijk gemaakt dat de conclusies voor politie en het Openbaar Ministerie niet mals zijn. De moord op Borst heeft partijen van links of rechts verbijsterd. Vooral bij D66, de partij van Borst, lopen de emoties nog hoog op als ze in heinering wordt gebracht. Borst gold voor meerdere kamerleden  en medewerkers als inspiratiebron, vriendin en als een bron voor gevraagd en ongevraagd advies. Sinds haar overlijden siert haar portret de gangen van D66 vleugel in het kamergebouw.                                                                                                                                                                                                                                                                 D66-leider Pechtold wil niet vooruitlopen op het rapport. De tweede kamer vergadert nog twee weken voordat de vakantie aanbreekt. In het parlement leeft de wens om het rapport over de moord op Els Borst nog voor het zomerreces te bespreken.                  (door John van den Heuvel en Wouter de Winter)

(dinsdag 23 juni 2015)                             NABESTAANDEN  WILLEN  ONDERZOEK  BLUNDER  JUSTITIE           

Amsterdam.  Familieleden van moordslachtoffers in zaken waarin politie en justitie fouten maakten, willen dat er onafhankelijke commissie komt die onderzoeksmissers onder de loep gaat leggen.

Het steekt de nabestaanden enorm dat de gang van zaken rond de dood van D66-coryfee Els Borst wél wordt doorgelicht, terwijl dit niet gebeurt bij vergelijkbare moordonderzoeken waarbij van alles misliep.

Advocaat Job Knoester stuurt deze week namens  ZAAK BORST WERD WEL DOORGELICHT

Een reeks nabestaanden een brief aan minister Van der Steur van veiligheid en justitie. Veel nabestaanden ervaren het uitblijven van een onderzoek zoals in de Els Borst-zaak als KLASSENJUSTITIE , zegt hij. Ook de politiek mag zich die geluiden aantrekken. Het is tekenend dat D66 wel aan de bel trekt als het gaat om iemand uit eigen gelederen , maar dit niet doet voor anderen .                                                                                                                                                      

De nabestaanden dringen aan op de komst van een onafhankelijke onderzoeksgroep met specialisten op het gebied van recherche en forensisch onderzoek die kan toetsen of politie naspeuringen naar moorden, verdwijningen of verdachte zelf moorden of ongevallen voldoende waren.

Jop Knoester; In veel onopgeloste zaken kan nieuw onderzoek als nog een dader in beeld brengen. Dat komt de hele maatschappij ten goede, omdat moordenaars die ongestraft rondlopen opnieuw kunnen toeslaan. politie en justitie dienen bovendien lering te trekken uit hun fouten . Dat gebeurt nu niet of nauwelijks.

COMMISSIE VOOR BLUNDERS POLITIE ?

G R A A G!

AD woensdag 24 juni 2015

Door Sander Sonnemans.

Schiedam. Een onafhankelijke commissie die onderzoek doet naar fouten van politie en justitie in bijvoorbeeld moordonderzoeken. Dat is volgens de Haagse advocaat JOB KNOESTER hét middel om nieuw licht te laten schijnen op onopgeloste zaken.

De ouders van de onder verdacht omstandigheden omgekomen LEON GROENEWEG(19) uit Schiedam  zien liever vandaag dan morgen dat zo’n commissie in het leven wordt geroepen.

Advocaat JOB KNOESTER legt dat voorstel binnen kort neer bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Aanleiding is het feit dat het onderzoek naar Rotterdammer Bart van U. die ervan wordt verdacht ‘eerst zijn zus en daarna voormalig minister Els Borst te hebben vermoord, onder de loep wordt genomen.

Van U. had, voordat hij zijn zus en Borst werden omgebracht, achter de tralies moeten zitten . Maar hij zou op vrije voeten zijn gebleven door fouten van politie en justitie .

,,Waarom wel in de zaak rond om mevrouw Borst een commissie in het leven roepen die de handel en wandel van politie en justitie onderzoekt en niet in de gevallen van gewone mensen zoals ONZE LEON’’ VRAAGT MOEDER MARIJKE zich af.

Leon overleed in 2008 0nder verdacht omstandigheden. Een NOODLOTTIG ONGEVAL stelt de politie. (VERMOORD VERMOORD) zeggen Leon’s ouder. Omdat hij zijn steeds crimineler  wordende vrienden groep de rug wilde toekeren. Hun strijd om de waarheid boven tafel te krijgen, leidde zelf tot de landelijke reflectiekamer. Marijke: ,,Die heeft ruim een jaar geleden beloofd op bepaalde punten aanvullend onderzoek te doen, maar we hebben nooit inzicht in het onderzoek en de resultaten gehad. Er is helemaal niets met ons besproken of met onze advocaat.

Op hun website DE ONDERSTE–STEEN.nl beschreven Leon’s ouders waar het volgens hen in het politieonderzoek geschorst.

 

                                   OPMERKINGEN OUDERS

 

Het onderzoek op zich is intern binnen gehouden en willen niets naar buiten brengen anders vallen ze door de mand.

 

De vraag hierin is,waarom justitie (OM) hier in deze zaak van mvr. Borst wel zich volledig door de mand laten vallen, door een vernietigd rapport die verschenen is door de commissie en moeten nu openheid van zaken geven.